Miért utasították el a mintámat?

admin - 2010.02.15   |   , , , 1 hozzászólás

1. Túl vékony vonalvastagság


A feltöltött vektormintának több feltételt is teljesítenie kell, hogy alkalmas legyen a plotternyomásra. Ebben az esetben a mintád olyan részeket tartalmaz, amik nem felelnek meg azoknak a méretbeli elvárásoknak, amiket a plotternyomásra alkalmas vektorgrafikák felé támasztunk. Az eljárás során a mintádat számítógép vezérelte plottergép vágja ki egy speciális fóliából. Ezt követően kollégáink eltávolítják a felesleges fóliarészeket, hogy a hordozórétegen csak a minta darabjai maradjanak. Ezt nevezzük „szedegetésnek”.

Mi történik, ha a vonalvastagság túl kicsi?

A mintának azok a részei, amik túl vékonyak, könnyen elszakadhatnak szedegetés közben, ezzel használhatatlanná téve a mintát.

Ha az elválasztó közök, vagy a minta egyes részei túl aprók (pl. pontok), azok könnyen elveszhetnek, lepereghetnek szedegetés közben, ezzel jelentősen megnehezítve a munkát.

Hogyan kerülhetem el ezeket a problémákat?

  • A minta részei sehol sem vékonyabbak 1,5 mm-nél
  • Az elválasztó közök szélessége mindenhol meghaladja az 1 mm-t

szunet

mintavastagsághiba

2. Lezáratlan vonalak a grafikán belül


A vektorgrafikádon belül lezáratlan vonalak találhatóak. Ezek a nyitott végű vonalak hibát okozhatnak a vágás közben. A plottergép a vektorok vonalai mentén vágja körbe a grafikát. Ha a gép egy lezáratlan végponthoz ér, akkor megpróbálja azt lezárni. Megkeresi a legközelebbi lezáratlan végpontot és összeköti a kettőt egy egyenes vonallal, ezzel a legtöbb esetben használhatatlanná téve a mintát.

Mit tegyek, hogy a mintám megfeleljen a kritériumoknak?

Ellenőrizd, hogy a mintádon belül az összes pont le van-e zárva. Ha nyitott végekre találsz, akkor azokat kösd össze és távolítsd el az egymást kölcsönösen átmetsző vonalakat.

Ahhoz, hogy a mintádat megfelelően ki tudjuk vágni:

  • A vektorvonalaknak teljesen zártnak kell lenniük
  • A minta különböző részei nem lóghatnak egymásra

szunet

nyitottvonalhiba

3. Túl sok szín


A mintád túl sok színt és/vagy színátmenetet tartalmaz. A plotternyomásnál (flex/flock) a minták maximum 3 színből állhatnak, és nem tartalmazhatnak színátmenetet.

A mintákat mindig háttérszín nélkül töltsétek fel. Amennyiben a feltöltött mintáitok fehérek vagy fehér részeket is tartalmaznak, azokat világos szürke színben töltsétek fel a félreértések elkerülése végett. A későbbiekben a színeket bármikor módosíthatjátok a termékek tervezése közben.

4. Nem vektorizált részek


Gyakori hiba, hogy a minták olyan részeket tartalmaznak, amik nem lettek átalakítva körvonalakká. Fontos tudni, hogy feltöltés előtt a szöveges részeket is át kell alakítani (Illustrator => Type/Create Outline, Corel draw => Arrange/Convert to Curves). A felesleges részeket mindig távolítsátok el a mintából vagy a minta körül. Az árnyékolás (stroke) szintén nem megengedett, hiszen a plottergép kizárólag a vektorvonalak mentén tudja körbevágni a mintát.

Hogyan felelhetek meg a kritériumoknak:

  • Töröld ki a felesleges részeket, vonalakat
  • A szöveges részeket alakítsd át körvonalakká
  • Alakítsd körvonallá, vagy kerüld az árnyékolást
  • Ne feledd, a plottergép a vonalak mentén vágja ki a fóliát

szunet

Amennyiben problémát jelent a pixeles képed vektorizálása, töltsd fel a mintát a http://polomania.hu/partnerprogram/mintak/feltoltes/ oldalon és a kollégáink pár napon belül árajánlatot küldenek a munkára.

5. Túl sok eltávolításra váró rész a mintán belül


A grafikád túl sok, mintán belüli, külön-külön eltávolítandó részt tartalmaz, ezért rendkívül időigényes az elkészítése. A vágást követően a Pólómániás kollegák eltávolítják a felesleges fóliadarabokat (szedegetés). Szedegetés közben a különálló részeket egyesével kell eltávolítani. Ha a mintán belül túl sok különálló rész található, az nagyban megnehezíti a kollégáink dolgát és megnöveli az elkészítési időt

Hogyan alakítsam át a mintáimat:

  • Törölj ki minél több eltávolítandó részt a minta belsejéből
  • Kösd össze a különálló részeket úgy, hogy szedegetés közben egyszerre lehessen eltávolítani őket

szunet

belsorészhiba

6. Pixelminta


Ugyan a kiterjesztések támpontot adhatnak, de nem szükségszerűen különböztetik meg a vektorgrafikákat, a pixelesektől. Egy .jpg, .png, vagy .psd kiterjesztésű fájlnál biztosak lehetünk benne, hogy pixeles képekről van szó, de a számunkra fontos .ai, .eps kiterjesztésű fájlok egyaránt tartalmazhatnak pixeles és vektoros állományokat is.

A pixeles grafika, mint a neve is elárulja pixelekből áll, ezért a mérete csak a minőség rovására növelhető és nem alkalmas plotternyomásra. Ezzel ellentétben a vektoros minták kinézetét geometrikai algoritmusok határozzák meg, vonalakból és sarokpontokból állnak.

Hogyan készíthetek vektorgrafikát?

Ahhoz, hogy plotternyomásra alkalmas grafikát készítsünk, a grafikánkat át kell tudnunk alakítani vektoros körvonalakká. Vektorgrafikák készítésére különböző programok állnak rendelkezésre. Széles körben elterjedt, profi grafikai programok az Adobe Illustrator és a Corel Draw. Ingyenes grafikai programok az Inkscape és az Aviary Raven.

7. Hibás fájl vagy adat


A feltöltött fájl hibás, vagy általunk nem használt fájlformátumban érkezett. A számunkra legalkalmasabb kiterjesztés az .ai, ezért ha biztosra szeretnél menni, és lehetőséged van rá, akkor ebben a formában töltsd fel a grafikáidat.

8. Etikai szabályok megszegése


A mintákat, akkor is elutasítjuk, ha azok sértik a Pólómánia etikai szabályait. A partnerprogram keretében egy közösség megteremtésére törekszünk, ami a toleranciára és egymás tiszteletére épül. Mindenkit megkérünk arra, hogy a tartalmak megválogatásával támogassa eme törekvésünket.

És tartózkodjon:

  • Pornográf
  • Erőszakos
  • Kirekesztő
  • Vagy másokat szidalmazó minták feltöltésétől

szunet

Ha további kérdésed vagy problémád lenne a feltöltött mintákkal kapcsolatban, akkor írj a service@polomania.hu email címre, ahol kollégáink készséggel válaszolnak a kérdéseidre.

Szólj hozzá a bejegyzéshez!